Milloin katsastukseen?

Miten katsastusajankohta määräytyy?

Yksityiskäytössä olevan henkilöauton määräaikaiskatsastus on suoritettava ensimmäisen kerran viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä (sen katsastusaikana). Seuraava vuosi on katsastuksesta vapaa. Tämän jälkeen katsastus on suoritettava vuosittain.

Pakettiauton määräaikaiskatsastus on suoritettava ensimmäisen kerran viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä (sen katsastusaikana). Tämän jälkeen katsastus on suoritettava vuosittain eli katsastusvapaata vuotta ei ole.

Yksityiskäytössä olevien henkilöautojen katsastusvuosi

Käyttöönotto Ensimmäinen katsastus Vapaa vuosi
2010 2013 2014
2011 2014 2015
2012 2015 2016
2013 2016 2017
2014 2017 2018
2015 2018 2019

Määräaikaiskatsastuksen tarkempi ajankohta määräytyy rekisteröintitodistukseen (ns. rekisteriote) merkityn käyttöönottopäivän mukaan. Henkilö- ja pakettiautot on katsastettava neljän kuukauden aikana, joka päättyy käyttöönottopäivää vastaavana päivänä. Jos ko. päivä osuu sunnuntaille, on maanantai viimeinen mahdollinen päivä katsastaa ajoneuvo.

Käyttöönottopäivä on merkitty kohtaan B.

Esim. Henkilöauton, jonka rekisteröintitodistuksessa on käyttöönottopäivämäärä 3.6.2008, katsastusaika on 3.2.2013–3.6.2013.

Raskaan liikenteen ajoneuvo

Kuorma-autot ja niiden perävaunut sekä linja-autot on katsastettava kuuden kuukauden aikana, joka päättyy käyttöönottopäivää vastaavana päivänä. Katsastamattoman ajoneuvon ajoaika päättyy heti käyttöönottopäivän jälkeen.

Rekisteritodistuksesta puuttuu käyttöönottopäivä

Jos rekisteröintitodistuksesta puuttuu tarkka käyttöönottopäivä (todistuksessa lukee esim. 00.00.88) määräytyy ajoneuvon katsastusajankohta rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaan.

Rekisteritunnuksen viimeinen numero Henkilö- ja pakettiautojen katsastusaika Kuorma-autojen ja niiden perävaunujen sekä linja-autojen katsastusaika
1 Loka–tammikuu Elo–tammikuu
2 Marras–helmikuu Syys–helmikuu
3 Joulu–maaliskuu Loka–maaliskuu
4 Tammi–huhtikuu Marras–huhtikuu
5 Maalis–kesäkuu Tammi–kesäkuu
6 Touko–elokuu Maalis–elokuu
7 Kesä–syyskuu Huhti–syyskuu
8 Heinä–lokakuu Touko–lokakuu
9 Elo–marraskuu Kesä–marraskuu
0 Syys–joulukuu Heinä–joulukuu

 

Museoajoneuvot

Museoajoneuvo voi olla ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti.

Jos ajoneuvo halutaan museoajoneuvoksi, niin se on muutos- tai rekisteröintikatsastettava, jossa tehdään tarvittavat merkinnät rekisteriin. Katsastuksessa edellytetään erillistä museoautojärjestön valtuuttaman tarkastajan antama todistusta ajoneuvon museokelpoisuudesta. Tämän todistuksen ja katsastuksessa tehtävän tarkastuksen perusteella katsastustoimipaikka voi rekisteröidä ajoneuvon museoajoneuvoksi.

Vuonna 1960 tai jälkeen käyttöönotetut museoautot ja perävaunut on määräaikaiskatsastettava kahden vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä. Ennen vuotta 1960 käyttöönotetut museoautot ja perävaunut on määräaikaiskatsastettava neljän vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä. Määräaikaiskatsastuksessa tarkastetaan muiden tarkastuskohteiden lisäksi aina myös ajoneuvon museokelpoisuus.

Perävaunut

O1-luokan perävaunuja (kevyet perävaunut, joiden kokonaismassa on alle 750 kg) ei tarvitse lainkaan määräaikaiskatsastaa.

O2-luokan perävaunut (kokonaismassa 751-3500 kg) on katsastettava ensimmäisen kerran kalenterivuoden loppuun mennessä sinä vuonna, jolloin käyttöönottopäivästä on kulunut kaksi vuotta. Tähän ryhmään kuuluvat myös matkailu- ja veneenkuljetusperävaunut.

Esim. perävaunun, jonka rekisteröintitodistuksessa on käyttöönottopäivänmäärä 15.5.2014, ensimmäisen katsastuksen aika on 1.1. - 31.12.2016.

Tämän jälkeen perävaunu katsastetaan kahden vuoden välein kalenterivuoden loppuun mennessä.